Basiscursus 'geloven'.

jan. 2025
‘Geloven’ is een werkwoord. Maar hoe gaat dat? Hoé kun je geloven, hoe wérkt geloven? Wat rijkt de traditie aan en hoe vind ik mijn eigen weg daarin? Als deze vragen je interesseren of bezighouden is de basiscursus ‘geloven’ iets voor jou. In acht bijeenkomsten, aan de hand van het boek “Ontmoetingen met God; een basiscursus geloven met bijbelse verhalen” van Peter Hendriks, komen allerlei vragen rond geloven aan de orde. Ontmoetingen staan centraal; met bijbelse figuren, mensen uit de traditie en elkaar. Of het nu een eerste kennismaking is of een verdieping van wat al is ontdekt of ervaren; je bent van harte welkom!  Aanschaf van het boek strekt tot aanbeveling. (uitgeverij Boekencentrum, 18 Euro)

Data: in overleg
Start: Eerste week februari . In principe acht keer tot de zomer.
Opgave bij ds. Wikke Huizing, wikke.huizing@outlook.com, 06-10872089    Wikke Huizing
Lees meer 

Dank!

jan. 2025
Ook dit jaar vielen er weer vele mooie kaarten met evenzo mooie wensen bij ons in de bus. We waarderen ze zeer! We hangen ze op aan een mooi lint en ze blijven heel lang hangen in het nieuwe jaar. Enkele kwamen digitaal binnen. Sommige met bewegende beelden. Ook heel mooi! Iedereen terugschrijven zit er niet in; op de één of andere manier lukt me dit al jaren niet. Misschien ooit, eens, weer. Voor nu: heel hartelijk dank! Ook namens Hans.
Een tweede dank wil ik uitspreken naar alle mensen met wie ik het afgelopen jaar weer mocht samenwerken. Alle collega’s, musici, kosters, kerkenraadsleden, vrijwilligers bij bijeenkomsten en in de Hollewal, en anderen….heel hartelijk dank voor de positiviteit, de inzet, de hartelijke samenwerking! Dat geeft goede moed en zin voor het komende jaar!  Wikke Huizing
Lees meer 

De toekomst van de kerk

mei 2024
Als predikant maak ik deel uit van de Werkgemeenschap Noordkop. Daarin bespreken we o.a. boeken. In verschillende kerkbladen als bijv. Woord en Dienst en het Ouderlingenblad werd een boek van dr. Aarnoud van der Deijl positief besproken. Het heet De toekomst van de kerk; een essay vol rouw en hoop. Een titel die bij mij niet meteen enthousiasme opriep; eerder een soort vermoeidheid. Blijkbaar bij m'n collega's ook want niemand bood aan om de bespreking te leiden. Voor ik het wist stak ik mijn hand op... vooruit dan maar. En gelukkig, want het blijkt een heel goed boek! In de zin van dat het goed geschreven is, veel inzicht biedt en echt een eerlijk gesprek opent over de toekomst. Van der Deijl is predikant en schrijver, met een brede kennis en netwerk. Hij bespreekt allereerst 'zeven plannen die de kerk niet konden redden'. Zo noemt hij o.a. 'Rituelen opleuken; de EO-jongerendag' en: 'Verhalen ontmythologiseren: niet echt gebeurd, maar toch waar'. En 'Gemeenschappen vitaliseren: de vitale en aantrekkelijke gemeente'. Herkent u ze? Stuk voor stuk initiatieven waar hij zelf bij betrokken is geweest, die best veel gebracht hebben. Hij is er helemaal niet negatief over. Maar concludeert wél dat ze alle valse hoop geven áls je als doel had dat ze de kerk zouden 'redden'. Ze hebben zelfs misschien de ontkerkelijking wel versneld... want zijn alle meegegaan in marktdenken, zo stelt Van der Deijl. Het boeiende aan het boek is enerzijds de analyse en de rouwvolle conclusie dat de kerk (in het Westen) niet te redden is. Zij zal klein worden. Maar daarnaast gaat Van der Deijl in gesprek met een aantal mensen die juist in de afgelopen jaren van ?buiten? zijn toegetreden tot de kerk. En dat zijn geen mensen uit de Opwekkingsbeweging o.i.d. maar mensen als Stephan Sanders en Yvonne Zonderop. Die ook schrijven en vertellen in het publieke domein over hun zoek- en vindtocht. Juist zij zijn bij uitstek in staat om de vinger op de juiste kwesties te leggen. Van der Deijl legt hen de vraag voor of wij het als individuele mensen én als maatschappij wel redden zonder de kerk. En pleit met hen voor een hernieuwde nadruk op 'toewijding'. Hij eindigt met een 24-tal gespreksstellingen. Ik ben benieuwd naar het gesprek met de collega's en hoop daarvan te berichten. Voor wie mee wil lezen: De toekomst van de kerk, Aarnout van der Deijl, Uitg. Skandalon, 2023.

Wikke Huizing

Pastoraat

Een aantal mensen uit onze gemeente die met acute gezondheidsproblemen hebben te maken (gehad), hebben een nieuw evenwicht gevonden. Niet allemaal geheel hersteld; er is blijvende schade, maar pijn en gevaar zijn voorbij. En voorzichtig nemen ze weer deel aan het (gemeente)leven. Daar zijn we blij om! En we wensen hen zo mogelijk nog meer herstel dan wel bemoediging om met de beperkingen te leven. Regelmatig worden berichten gedeeld van geboorten van kleinkinderen, filmpjes van mooie momenten in gezinnen, kinderen die trouwen of anderszins iets te vieren hebben met hun ouders en familie. Dat is altijd mooi om met elkaar mee te maken en elkaar te kunnen feliciteren! En er zijn ook de berichten over zorgen en rouw. Een zoon die ziek is, een zus die sterft, een partner die niet meer thuis kan wonen. Aandacht voor elkaars verhalen en meeleven: het is zo belangrijk en zo eenvoudig. Het doet goed om te merken dat dit volop gebeurt.

Wikke Huizing